Tags: túra

Következő túránkra a turistautak.hu oldalon megsmert Vagdalhús kolléga invitált meg minket, ez a Válaszút 20 elnevezésű teljesítménytúra volt. Alig pár hónapja még maximálisan kizártunk az életünkből mindenféle ilyesmit, de most mégis úgy döntöttünk, hogy 20km és 6 órás szintidő nem túl vészes, talán próbáljuk meg.

Az útvonal Királyrét - Kisinóc - Kóspallag - Szokolya - Verőce volt.

Az autót Kismaroson hagytuk és több túratárssal együtt busszal mentünk fel Királyrétre. Utóbb kiderült, ez jó választás volt. Egy kicsit vártunk, vettünk némi csokit az Ákos büfében, mire megjelent a szervező, megkaptuk életünk első ilyen jellegű igazolófüzetét (4-es és 5-ös számú), majd kis beszélgetés után útnak indultunk. Ez volt 7:40 körül. Kisinócig nagyon jól, tempósan mentünk, ott pecsételés után aszfaltra váltottunk, amit én általában nem szeretek. Igaz, hogy gyorsan lehet haladni rajta, de bakancsban a talpam megsínyli, valamint az autóutakon való gyaloglás sem jön be biztonsági okok miatt. Végülis a faluban elkeveredtünk a K+ jelzésig, ahol felfelé vettük az irányt a Tar Péter-hegyre. Itt nem találtuk meg az igazolást adó embereket, kiderült, hogy elkerültük egymást. Felmenni fárasztó volt, a meleg is kezdett egyre inkább belejönni. A csúcsról már könnyebb út vezetett lefelé Szokolyára. Előtte még megnéztük a falu panorámáját föntről, majd elsétáltunk a házunk előtt és megint aszfalton, a végén már iránymutató táblákat követve jutottunk a gyepsípálya alján levő üdülőházba, ahol nagyon kedves  kollégák frissítővel (víz, gyümölcs, müzliszelet) vártak. Itt megpihentünk egy nagyobbat, majd a patakon átkelve a gyepsípályán fölfelé vettük az irányt. Itt már bőszen tűzött a nap, árnyékot semmi nem adott. Az utána következő 3-4 km nagyon kemény volt. Sík terep, árnyék nulla, déli napsütés. Rettenetesen kitikkadtunk, mire a Csattogónál lévő újabb ellenőrzőponthoz érkeztünk. Innen már árnyékosabban vezetett az út Verőcére, a végcélba.

A távot végülis ~5 és fél óra alatt teljesítettük. Ha nem lett volna ilyen nagy meleg, egészen biztosan jobb időt futottunk volna, de így sem volt rossz, végülis csak egyetlen ember előzött meg egész túra alatt.

Utána lebotorkáltunk a verőcei állomásra, ahol elkaptuk a Kismarosra menő vonatot, ott pedig autóba ülve hazajöttünk.

Köszönjük a szervezést, egy élmény volt.

Tags: börzsöny csúcsai | geocaching | gps | túra

Sokat tépelődtünk, hogy mi legyen a Magosfán maradt PDA-val. A készülék nem csakhogy munkaeszköz, hanem részünkre egyfajta "ereklye" is, mivel az első százpár ládát ezzel leltük fel.
A geocaching.hu fórumban feltettem az infót, hogy aki arra jár, nézzen már rá. Egy kolléga hamarosan felajánlotta, hogy kölcsönad egy fémdetektort. Mivel keddre esőt mondtak (egy kicsit vasárnap is esett), úgy döntöttem, hogy megbpróbálunk hétfőn felmenni. Délelőtt beszaladtam Pestre a fémkeresőért (mégegyszer köszönet) és telefonáltam rengeteget, mivel nem volt kedvem Királyrétről felmenni. Addig csöngettem a megfelelő hatóságokat, személyeket, míg egy szóbeli engedélyt kaptam arra, hogy felmehetek Nagy Hideg-hegyre.
Délután végülis Nelli kolléganővel vágtunk neki az útnak. Mázlink volt, hogy a lenti sorompónál találkoztuk felfelé menő illetékesekkel, mert zárva volt. Kinyitották végülis, feljutottunk. Fönt kis rákészülés után megint a K jelzésen mentünk le, majd áttértünk a P3-ra, ahonnan a Spartacus forrás érintésével mentünk fel Magosfára. Ketten vágtunk neki a hegyoldalnak, Nelli a géppel, én a szememmel. Először végülis a geoláda lett meg. Logoltam, majd kicsit odébb megláttam a PDA-t is a fűben, a sziklák feletti füves részen. Összesen ha negyed órát kerestük.
A gép bekapcsolt, működött, ám később valami zárlatos lehetett benne, mert akksikivétel-szárítás után nem akart bekapcsolni és tölteni sem. Már majdnem szervizbe jutott (még garanciális év végéig), mikor Endre kollégám a saját N560-asából az akksit átrakva életre keltette. Ezután meglepő módon a saját akksijával is elindult. Most végülis működik, csupán a négy oldalsó vezérlő gomb nem megy (calendar, stb). Ezek nélkül pedig lehet élni.
Visszafelé még megnéztük a magosfai "Börzsöny csúcsai" igazolópontot, majd beszélgetve benéztük a P3 leágazást és hirtelen Csóványoson lyukadtunk ki. A kéken jöttünk le, majd egy kicsit azért elfáradva értünk fel a turistaházhoz, ahol frissítőt vettünk magunkhoz, elbeszélgettünk a sráccal.
Kösz mindenkinek a segítséget!

Tags: börzsöny csúcsai | emlékhelyek a börzsönyben | geocaching | gps | kéktúra | túra

Az úgy kezdődött, hogy elkezdtünk érdeklődni az MTSZ tagság, minősítések után. Így került képbe a turistautak.hu oldalon Vagdalhús kolléga, aki a Cserhát Baráti Társaságba invitált minket. Innentől elkezdtünk túrajelentéseket írni, számolgatni, nézelődni a lehetőségek után. Most már a "csak sétálunk egyet" kirándulások is el kell hogy érjék a 20 pontot :)
Az első ilyen kirándulás kéktúrázós is volt, ládát is néztünk. Útvonalnak a Nagy Hideg-hegy - Nógrád vonalat terveztük be.
A www.nagyhideghegy.hu weboldalon találtunk egy jó lehetőséget, 500 Ft-os áron felvisz minket a síbusz, ami nyáron inkább turistabusz. A reggeil mozgolódás szokás szerint sokáig tartott, így apukámat kértem meg, hogy transzportáljon ki minket Királyrétre. Az Ákos büfében magunkhoz ragadtuk a csokoládéféleségeket, benéztünk a túraboltba és elindultunk felfelé. Csak ketten voltunk utasok, gyorsan felértünk.
Nagy Hideg-hegyen  egy csomót pecsételtünk (kéktúra, Nógrád Megye Természetjárója, túrajelentés) és nekiiramodtunk. Beszereztük a helyi ládát, csúcsot, emlékhelyet, majd lefelé indultunk a felvonóháznál. A Rakodónál egy börzsönyi emlékhelyet gyűjtöttünk be (Szent István emlékkereszt), majd a kéken tovább haladtunk felfelé. Az Éges-tetőn átkelve ismét egy emlékhely következett (Tóth Tamás emlékhely). A Szabó-köveknél már ismerős szép kilátás fogadott, utána pedig elindult felfelé az út. Szusszantunk a Vilma-pihenőnél (emlékhely), majd felcaplattunk a Csóványosra (emlékhely, csúcs). A láda már megvolt, a toronyban is voltunk, így némi frissítő után tovább indultunk a Z jelzésen Magosfa felé.
Itt egy geoláda várt minket, nagy sziklagörgeteges oldalban. Egy csomó ideig kerestük, de nem lett meg. Fel is akartuk adni, de ekkor jött a megrázkódtatás. Enikő zsebéből eltűnt a PDA. Kis szürke tenyérgép rengeteg szürke kő, hasadék, szikla között. Ezt is megpróbáltuk megkeresni, de egy óra alatt sem lett meg, így már tovább kellett állnunk.
Visszamentünk a Csóványosra és a másik oldalon, a kéken mentünk le. Kimaradt a Pogányvár, pedig nagyon szerettük volna. Nagyon siettünk, nem kerestük meg a Foltán-keresztnél levő ládát sem, próbáltunk szintidőt tartani Nógrádig. És itt volt a baj, a kereszt után meredek lejtő volt, ahol nem kellett volna szaladni. A térdem teljesen kikészült, a lejtő alsó részén minden megállás utáni indulás kínszenvedés volt, egy fájdalomcsillapítót is fel kellett használni. Az utolsó 4-5 km-t már laza sétában tettük meg. Utólag már látom, hogy jobban jártam volna, ha lassan jövök fent és a lenti résznél nyomom meg, ugyanis még így is csak 10-15 perccel késtük le a nógrádi vonatot, azaz a szintidőt. Sebaj, tanultam az esetből.
Végül pecsételtünk egy csomót Nógrádban (azokat, amiket Nagy Hideg-hegyen is), elkacarásztuk az időt a vonatig, amivel Szokolyáig mentünk. Az állomásra ismét apám jött le értünk, köszönet neki.

Tags: börzsöny csúcsai | emlékhelyek a börzsönyben | geocaching | gps | kéktúra | túra | túramozgalom | várak a börzsönyben

Csak felsorolás szintjén a korábbi értelmezhető méretű túráink vagy ládázásaink, jelentősebb mérföldköveink. A ládákat nem sorolom fel mind, csak ami nagyobb túrázás közben lett meg.

 

Első nagyobb túránk pontos időpontja már a feledés homályába merült, valamikor 2006 táján sétáltunk a következő útvonalon: Szokolya - Berkenye, majd kis vonatozás után Diósjenő - Csóványos - Nagy Hideg-hegy - Királyrét. Edzetlen magunknak a táv és a szint elég keménynek bizonyult, utána alig bírtunk kikecmeregni az ágyból, belázasodtunk, meg minden. Ekkor még nem ládáztunk, nem volt túramozgalom sem, semmi ilyesmi.

 

A PDA megszerzése után az első tavaszon 2007.03.17-én vágtunk neki az első ládázós túránknak, aminek az útvonala Nagybörzöny - Rustok-hegy - Vasedény kulcsosház - Inóci nyereg - Kisinóc - Kóspallag volt. Ekkor találtuk meg első ládánkat (GCSAKK), majd kicsivel később a másodikat is (GCMaky). A weben még nem a megtalálás ideje szerepel, hanem a bejelentésé, gyakorlatlanok voltunk. De ha arra járunk, megnézzük megint. Nagybörzönyben a malomnál véletlenül megláttunk egy túrafüzetet, ami a Várak a Börzsönyben volt. Gondoltuk megvesszük. Ezzel kezdődött a túramuzgalmas időszak, amit azóta is aktívan csinálunk, több jelvényszerző van a tarsolyban, eddig egyet csináltunk meg teljesen, illetve a börzsönyi várasat majd akkor küldjük be, ha mind megvan. Pedig elég lenne a fele, de így megmarad a motiváció. :) Ez a túra is eléggé kifárasztott. Itt még semmi extra holmi (iskolai hátizsák, sima edzőcipő, standard farmernaci). Fújt a szél, hideg volt, elfáradtunk, stoppoltunk hazafelé, de jól éreztük magunkat.

 

2007.03.31-én Zebegény környékén járkáltunk (GCAAAA és GCerno). Fel akartunk menni a Hegyes-tetőre, de nem éreztem jól magam, egy betegség után lábadoztam, így letettünk róla. Egy évet kellett várni, hogy végül feljussunk :)

 

2007.04.07-én az eddigi egyik legszebb és legemlékezetesebb túránkat tettük Drégelypalánk - Drégelyvár - Kőkapu - Jelenc-hegy - Hont - Drégelypalánk útvonalon. Két láda lett meg, meg várak is.Itt jöttem rá a PDA-s GPS-nél a static navigation rejtelmeire, amikor a Csitári barlangnál fel alá rohangáltam, mert csak nagy sebességnél mutatta az irányváltást :)

 

2007.05.01-én Királyrét - Magas-tax - Rakodó - Csóványos - Foltán-kereszt - Csehvár - Diósjenő útvonalat jártuk be, Csóványostól barátainkkal, Nellivel és Krisztiánnal. Szintén két láda.

 

2007.07.08: Márianosztra környéki bolyongások

 

2007.07.15: Szokolya - Nagy-Kő-hegy - Nógrád. Kegyetlen meleg volt, a vége nehezen ment, de túléltük.

 

2007.07.25: Budapesti ládagyűjtögetés. Megpróbáltuk, de nagyon nem tetszett, így Budapestet majd darabonként szedjük le ládailag.

 

2007.07.26: A budapesti "kisiklás" után vissza a Börzsönybe jeligével Perőcsény-Nagybörzsöny csúcsjáró túra, szép kilátásokkal, ládákkal.

 

2007.08.07-10: Nyaralás a Bakonyban, környék ládái. Jó volt, Bakonybélben aludtunk, jártunk Zircen. Aztán majdnem elhagytam a tárcámat, csak itthon derült ki, hogy megvan. Szegény Enikőnek kellett hazavezetni zuhogó esőben Győrtől.

 

2007.12.27: Több kis ládázás, környékbeli kirándulgatás után nagyrészt autós túrát tettünk Szlovákián keresztül Esztergom - Dorog - Budapest útvonalon. Több más láda mellett ekkor találtuk meg a 2007-es karácsonyi ládát is (GCXM07), az nagy élmény volt. Hazafelé menet még leszedtünk jópár budapesti ládikót is.

 

2008.03.16-17-én hosszú hétvégét tartottunk és Budapesten, iletve déli környékén szedtük a ládákát, nagyrészt autóval.

 

2008.03.30-án elkeztük az országos  kéktúra (OKT) mozgalmat, a Nagymaros - Törökmező nem túl hosszú szakasszal. Úközben megmásztuk a már régen betervezett (lásd egy évvel ezelőtt) Hegyes-tetőre, ahonnan nagyon szép a kilátás.

 

2008.04.05-én születésnapomra kalandos úton egy Garmin eTrex Legend HCx GPS készülék került a család birtokába, amit némi budapesti sétával és ládázással avattunk fel. Első megtalálása a GCerep volt.

 

2008.05.04-én kirándulást tettünk a Mátrába, ahol Galyatető - Tar útvonalon teljesítettük az első jelvényszerző mozgalmunkat, ez a Kodály Zoltán emléktúra volt. Érdekes módon, mivel elhúztuk a jelentés postára adását, nem ez lett az első jelvényünk a falon, de azért pár napra rá meglett. Ez volt az első rákészüléses hoszzú túránk, 24 km lett kitérőkkel együtt belőle. Szó se róla, nagyon elfáradtunk. Igaz, hogy nagyrészt lefelé ment, de ez meghatározta a további túrázásokat, már mertünk kicsit nagyobb dolgokba belevágni.

 

2008.05.31-én a Pilisbe tettünk látogatást, Pilisszentlászló - Visegrád kéktúrát nyomtuk le, természetesen némi geocaching gerjesztette kitérőkkel. Jó kis túra volt.

 

2008.06.06-án egy szegedi vizsgázás miatt jártunk lent, egyúttal megkerestünk pár ládát ott és hazafelé.

 

2008.06.08-án a kéktúra Hűvösvölgy - Rozália téglagyár útvonalát tettük meg. A kirándulás azért is emlékezetes maradt, mert az út nagy részén zuhogó eső volt, esőkabátban kellett mennünk. Szép volt :)

 

Innentől pedig akkor következzék túránként.

 

Jelen pillanatban 129 ládamegtalálással rendelkezünk a geocaching.hu-n, 76,3 km-t teljesítettünk az országos kéktúrából, néhány börzsönyi jelvényszerző mozgalomnak a vége felé járunk.

2. oldal / 2